Coronarichtlijnen en pleegzorg

Mijn blog

Als land en als wereld leven we in een crisis, een échte crisis die eigenlijk iedereen raakt. Voor het eerst in mijn leven een crisis waar iedereen iets van merkt, het dagelijks leven staat op zijn kop en iedereen vind er van alles van…

Als crisispleegouders maken wij vaker crisissituaties mee, maar nooit een crisis die onszelf per se persoonlijk raakt. Natuurlijk komen de crisissen dichtbij, ín ons huis en in onze harten, maar het gaat ook in deze gevallen toch om de crisis van iemand anders. Als pleegouders zijn wij goed in go with the flow, we zijn gewend dat we vandaag niet weten wat er morgen gaat gebeuren en misschien is dat een skill die me in deze wereldwijde crisis iets helpt, maar veel hebben we niet aan onze ervaring met de verschillende crisissen…

Corona

 Persoonlijk ken ik niemand die Corona heeft of heeft gehad, voor mij lijkt het daarmee een beetje een ver van mijn bed show. Maar ook voor ons komt het nu langzaam steeds dichterbij. Vlak achter ons woont iemand van mijn leeftijd, ik ken haar van het gedag zeggen tijdens het wandelen, boodschappen doen, enz. Ze heeft vorige week in één week haar vader én haar moeder verloren aan dit verschrikkelijke virus. Bam. Zo ineens is het dichtbij, is het meer dan alleen afstand houden en thuis blijven en gaan er mensen, échte mensen dood.

De richtlijnen van het RIVM zijn duidelijk en overzichtelijk, thuis werken is in ons gezin prima mogelijk, dus er wordt thuis gewerkt. We blijven zo veel mogelijk thuis, de boodschappen doen we maximaal één keer in de week en de supermarkt is van een gezellig uitje met de kinderen, geworden naar een afstandelijke, gespannen bezigheid, waar ik graag snel weer klaar mee ben. We spreken niet af met andere mensen, twee verjaardagen in ons gezin werden niet écht gevierd met een feestje, familie, vrienden en we wassen onze handen stuk…

Pleegzorg

Maar hoe werkt dat dan binnen de pleegzorg? Biologische ouders wonen niet met hun kind in één huis en moeten dus indien niet noodzakelijk, van bezoekjes afzien en dat is natuurlijk hartverscheurend… Stel je voor dat je plotseling je eigen kind niet meer mag zien! Natuurlijk word er gezocht naar oplossingen, maar dat gaat langzaam en moeizaam. Videobellen bleek bijvoorbeeld te ongemakkelijk voor één van de biologische moeders van ons pleegkind. We zoeken naar mogelijkheden, maar soms blijken die er niet te zijn. En dat is moeilijk…

En dus maak ik foto’s meer dan ooit, ik probeer extra mooie foto’s te maken voor de biologische families, ik probeer filmpjes te maken van één kind per keer en ik knutsel me een slag in de rondte zodat we iets leuks hebben om te versturen via de post… Maar een filmpje maken waar de andere kinderen niet op te zien en/of te horen zijn, blijkt helemaal niet zo gemakkelijk als iedereen de héle tijd thuis is! Foto’s van één kind zonder verder herkenningspunten is een behoorlijke uitdaging in deze tijd en ook knutselen is niet iets waar de kinderen altijd evenveel zin in hebben…

Stress

Kortom ik heb stress… Niet om het virus of omdat ik bang ben voor één van mijn familieleden of vrienden, niet omdat mijn werk in gedrang komt of we in een financiele spagaat zitten. Ik heb stress omdat ik het contact tussen onze pleegkinderen en hun biologische families, niet zó goed voor elkaar krijg in deze tijd, als ik eigenlijk zou willen doen. Het lukt me niet om perfecte foto’s te maken, de filmpjes zijn vaak te kort of nét niet op z’n leukst en de knutsels zijn grotendeels gemaakt door mijzelf…

Pleegzorg is altijd ingewikkeld, soms stressvol en weerbarstig… Maar middenin deze crisis kan ik zeggen dat ik het juist omdat de richtlijnen ruimte laten voor eigen invulling, ik dit in combinatie met pleegzorg éxtra ingewikkeld vind!

Hoe gaan jullie om met de richtlijnen van het RIVM?
Raakt Corona jullie directe kring persoonlijk?

Volgen en delen

One thought on “Coronarichtlijnen en pleegzorg

  • Ik vind het al superlief van je dat je in deze tijd extra foto’s probeert te maken. Voor jou en je gezin is het ook even schakelen, ineens iedereen thuis en dat de hele dag/week/maand. Ik weet zeker dat biologische ouders waarderen dat je hen waar mogelijk op de hoogte probeert te houden!

Geef een reactie