Couscous en kniekousen – Martine Delfos

Dit prentenboek over pleegzorg en dan in het bijzonder over kinderen met een ouder die verstandelijk beperkt is, heeft me nooit écht aangesproken. Ik weet niet precies wat het is, de titel van het boek of de illustraties, maar écht zin om het te lezen kreeg ik er niet van. Ondanks dat of misschien juist daarom, heb ik besloten hem toch aan te schaffen. Het is immers een prentenboek speciaal voor pleegkinderen en daar ben ik enorm voorstander van, dus deze hoorde bij mijn verzameling…

Het boek ziet er mooi uit, fijn formaat voor een voorleesboek en de bladzijdes zijn niet te dun en niet te dik. Het boek begint met een inleiding, hierin wordt uitgelegd voor wie het boek bestemd is en hoe het boek tot stand is gekomen. Natuurlijk speelt ook hier Stichting Kinderpostzegels een rol, topstichting!

Het advies is om áls je het boek gaat voorlezen, je het hele boek voorleest. Wat mij tegenstaat is de enorme hoeveelheid tekst, de ongelijke lettertypes en groottes, het oogt voor mij allemaal wat rommelig. Ik ben meer van de nette voorleesboeken, recht toe recht aan, kleine duidelijke lettertjes en het liefst op rijm zodat het zo’n fijn ritme krijgt tijdens het voorlezen.

Maar goed, het gaat natuurlijk om het verhaal en in dit geval ook datgene wat kinderen ervan kunnen leren. Het boek gaat over Diana, een pleegkind dat heel jong was toen ze bij het pleeggezin gaat wonen. Het boek verteld over de buikmama van Diana, een bijzondere vrouw die rare kniekousen draagt en waar je couscous met een vork uit de pan eet. De buikmama van Diana kan niet zo goed rekenen en schaamt zich daar voor. Kortom de buikmama van Diana heeft een verstandelijke beperking.

Het boek behandeld een kwetsbaar onderwerp en gaat in de op de gevoelens van zowel de buikmama als het pleegkind. Waar Diana het eerst altijd leuk vond om om dezelfde strikken in het haar te dragen als haar buikmama, vind Diana dat nu kinderachtig… Op een respectvolle manier word in het boek omgegaan met deze gevoelige gevoelens…

Op dit moment zorgen wij voor één pleegkind met een moeder met een verstandelijke beperking, met hem heb ik het boek nu twee keer gelezen. Hij voelt zich echter totaal niet aangesproken, de voorbeelden in zijn leven staan zo ver af van het beeld dat in het boek geschetst wordt, dat het niet zijn gevoelens raakt… Jammer, want ik had het wel mooi gevonden om het gesprek over gevoelens als schaamte en je moeder voorbij groeien op deze manier met hem bespreekbaar te maken. Misschien komt het nog als hij eraan toe is? Mijn uiteindelijke mening over het boek? Ik vind het een mooi initiatief en het verhaal is mooi en begrijpelijk opgeschreven. Op een respectvolle manier worden gevoelige onderwerpen aangestipt en dat kan een mooi startpunt zijn voor gesprekken. Heb je een pleegkind met een ouder met een verstandelijke beperking, dan is dit boek zeker het lezen waard!

Via deze link kun je het boek online kopen. Natuurlijk kun je het ook in je eigen boekhandel halen of lenen in de bibliotheek.

Volgen en delen

One thought on “Couscous en kniekousen – Martine Delfos

  • Het boek oogt mijns inziens wat rommelig. Jammer dat het een ‘tegenvaller’ was, maar wel heel goed dat dit soort boeken er zijn en ook steeds meer lijken te komen.

Geef een reactie