De Nederlandse vereniging voor pleeggezinnen

De NVP, een vereniging naar mijn hart! Ik ben lid omdat ik denk dat ze belangrijk werk doen voor de pleeggezinnen, pleegouders, en pleegkinderen in Nederland. Ze zijn bereikbaar, inzetbaar en lopen op de zaken vooruit. Staan klaar om te vernieuwen wat beter kan en vast te leggen wat moet blijven zoals het is… Zoals ik al zei, een vereniging naar mijn hart.

De website van de NVP oogt op het eerste gezicht wat saai en afstandelijk en als ik eerlijk ben, vind ik dat helemaal niet passen bij de organisatie die ze zijn. Misschien zou je het ook enorm overzichtelijk en duidelijk kunnen noemen, want dat is het tegelijkertijd ook. Je weet in één oogopslag wat je kunt vinden en waar je moet zijn, erg prettig.

Een vereniging voor pleeggezinnen is dat nou nodig? Ik denk het wel! Pleegouders zijn druk, druk met zorgen, praten, bezoeken, afspraken, gezin en bijkomen… Als ik voor mezelf spreek, ik heb geen tijd of energie om op zoek te gaan naar wetten en regeltjes, wat is goed en wat zou eigenlijk veranderd moeten worden? Ik heb geen puf om onderwerpen als vakantie en pleegzorgverlof uit te zoeken. Als ik iets niet weet ga ik áltijd eerst naar de website van de NVP om te kijken wat zij erover geschreven hebben.

We wisten twee dagen voordat hij bij ons kwam, dat we een baby zouden krijgen. Tijd om een kamertje uit te zoeken hadden we niet, de zes weken levertijd hadden we niet… Het kamertje werd gevuld met spullen van buren, vrienden, familie en de plaatselijke babywinkel. We kregen plots te maken met kinderartsen, maatschappelijk werk van de biologische familie, kraamzorg wilde langskomen, de verloskundige wilde een afspraak maken en slapen deden we eigenlijk niet meer. Toen mijn man bij zijn werk om verlof vroeg wisten zij ook niet hoe het zat… De NVP gaf ons het verlossende antwoord, we konden pleegzorgverlof aanvragen…

Pleegoudercontactgroepen

Als pleegouders elkaar ontmoeten op een cursusavond of toevallig ergens in het wild, hoor je áltijd: “Dat zouden we vaker moeten doen!”, maar als iedereen weer thuis is in de dagelijkse hectiek die een pleeggezin soms is, is er geen tijd om de agenda erop na te slaan of om whatsappgroepjes op te starten. De NVP heeft koffiegroepen in heel nederland verzameld en je kunt op de website kijken of en welke er bij jou in de buurt zit. Afspraken staan al, je hoeft alleen aan te schuiven: prima!

Is er geen groep in jouw buurt en zou je er één op willen zetten, dan is de NVP er om je te helpen met het opzetten, de eerste start en ook later. Op de website is er allerlei materiaal te vinden voor een avond met pleegouders, niet in een kringetje zitten en wachten tot er vanzelf gepraat wordt, maar nét iets meer uitgedaagd worden.

Wetten en regels

Ook als je niet weet hoe iets zit, wat zijn de wetten in de wereld van pleegzorg? Wat je ook zoekt, grote kans dat er op de website van de NVP over geschreven is. En kun je het niet vinden? Op de site vind je een nummer waar je heen kunt bellen en dan zullen ze je alsnog helpen….

Tips, verhalen uit de praktijk, een helpdesk, deze site verdiend absoluut een bezoekje! 😊

Kende jij de NVP al?

Volgen en delen

One thought on “De Nederlandse vereniging voor pleeggezinnen

  • Heel goed dat zo’n organisatie bestaat. Ik hoor om me heen ook dat er behoefte is aan contact met andere pleegouders, maar inderdaad, er zijn al zo vreselijk veel afspraken… Dit is een mooie manier om toch in contact met elkaar te kunnen zijn.

Geef een reactie