Eegje Pleegje – Lianne Biemond

Toen ik via Instagram hoorde van de komst van dit boek was ik meteen nieuwsgierig. Als pleegmoeder vindt ik dat er te weinig boeken zijn waar pleegkinderen zichzelf in kunnen herkennen. Te weinig boeken die je in een gezin of klas kunt lezen waar pleegzorg op een toegankelijke manier wordt uitgelegd. Meteen was ik nieuwsgierig naar het boek…

Eegje Pleegje

De voorkant van het boek is erg uitnodigend, het gebruik van lichte kleuren en een bijzonder mooie stijl van illustreren door Corry van der Spek zorgen ervoor dat dit boek opvalt. Een egeltje in bad en meteen viel onze pleegdochter het muisje op, dat op één van de tenen van het egeltje balanceert. Het muisje komt door het hele boek heen, op iedere bladzijde voor. Tijdens het voorlezen zorgt dat ervoor dat kinderen blijven kijken naar het plaatje en daarmee lekker blijven luisteren.

Het boek is gemaakt door twee pleegmoeders, zowel auteur als illustrator zijn zelf pleegmoeder. Voor mij een mooi beginpunt van het boek, niet gemaakt door iemand die een gat wilde opvullen, maar door ervaringsdeskundigen die weten waar ze het over hebben.

Het verhaal

Eegje Pleegje is een egeltje dat niet altijd zo geheten heeft, eerst heette ze gewoon Eegje. Maar omdat Heidi Hert een belangrijk besluit heeft genomen, moet Eegje verhuizen en zo komt zij terecht in het pleeggezin van de familie konijn. Het verhaal is simpel maar écht, de verhuizing is verdrietig maar je hebt meteen vertrouwen in de familie Beestenboel waar Eegje terecht komt.

Er wordt goed gezorgd voor Eegje in het pleeggezin, maar het is er anders dan thuis. Ze wil er zó graag bijhoren maar voelt zich zo anders… Het verhaal is niet zwaar of enorm verdrietig, het is toegankelijk maar realistisch. De korte zinnen en het melodische ritme in het verhaal, zorgen ervoor dat het prettig voorleest en dus ook fijn is om naar te luisteren.

Hoe het met Eegje in het pleeggezin afloopt ga ik niet verklappen natuurlijk 😊

Onze mening

Zelf vind ik het een prachtig boek, een boek dat zowel voor gewone gezinnen als voor pleeggezinnen een aanrader is en ik zou het ook erg leuk vinden als dit boek op basisscholen terecht zou komen. Bijvoorbeeld binnen het thema familie is dit een toegankelijke manier om het gesprek over pleegzorg te starten. Het verhaal vertelt de meest ideale situatie voor pleegzorg maar dat is ok, vanuit dit verhaal kunnen gesprekken voortborduren op wat er ook had kunnen gebeuren.

Onze pleegkinderen vonden het een feest om dit verhaal samen met mij te lezen. “Mama, Eegje heeft mama Konijn en ik heb jou hé?!” Voor onze pleegdochter was het een feest van herkenning; “Mama, waarom heeft de buikmama van Eegje geen cadeautjes bij zich?” Zonder dat ik iets hoefde uit te leggen begreep ze wie wie was en kon ze dit vertalen naar haar eigen leven.

In ons huis zal dit boek nog vaak voorgelezen gaan worden, een nieuw favorietje schat ik zo in. Prachtig gedaan door zowel auteur als illustrator!

Via deze link kun je het boek online kopen. Natuurlijk kun je het ook in je eigen boekhandel halen of lenen in de bibliotheek.

Volgen en delen

One thought on “Eegje Pleegje – Lianne Biemond

  • Tweede keer vandaag al dat ik dit boek ergens voorbij zie komen, dus het wordt goed onder de aandacht gebracht. En terecht, denk ik. Het ziet er heel goed uit en het verhaal klinkt ook goed.

Geef een reactie