En nu jij – spel voor pleeggezinnen

Een spel ontwikkeld door een pleegmoeder en een voormalig pleegkind, speciaal voor pleeggezinnen, dat móest ik proberen. Al tijden terug had ik het gekocht en ik weet niet eens waarom, maar heb bleef op de plank liggen. Een prachtig blikken doosje met 50 grote, stevige kaarten. Het ziet er prachtig uit, maar ook confronterend, direct en uitdagend. Niet een spel dat ik er zomaar even bij pakte….

De laatste weten zijn moeilijk in ons pleeggezin en toen ik het op een middag écht even niet meer wist, (“Hóe kan ik hem nog bereiken?!”) stond ik op, liep naar de kast en pakte het spel erbij. Dit was hét moment waar ik op had gewacht blijkbaar, de schop onder mijn kont die ik nodig had om het spel éindelijk te openen en een kans te geven.

Het spel

En nu jij kan op verschillende manieren ingezet worden in pleeggezinnen en nu ik het gespeeld heb denk ik dat het ook heel mooi kan zijn voor woongroepen, gezinshuizen, samengestelde gezinnen en zelfs voogden die moeilijk in gesprek raken met hun pupil. Je kunt een stapel kaarten in het midden leggen en om de beurt een kaart trekken, je kunt de kaarten bedekt op tafel leggen of zelfs open. De vraag die je vervolgens leest kun je zelf beantwoorden of aan iemand anders stellen. Het spel is vrijblijvend, open en veilig.

Als je de vraag die je krijgt niet wilt beantwoorden kun je passen, máár spreek een maximaal aantal keer passen af. Het spel zelf is niet écht een spel in de zin van winnen of verliezen, geen competatief element en dus ook geen winnaar en verliezer. Het spel is gericht op verbinding, verdieping en het openbreken van gesprekken.

Zes!

Daar zat ik dan op de bank, een bozige jonge jongen tegenover me die niet goed wist wat er zou gaan gebeuren en heel eerlijk gezegd wist ik dat zelf ook niet. Achter elkaar kaarten pakken, vragen moeten beantwoorden en praten leek ons teveel van het goeie en dus maakten wij onze eigen versie met dobbelstenen en een spelelement. Wie zes gooit mag een vraag kiezen en zelf bepalen of hij of de ander de vraag beantwoord. Wie drie gooit moet een vraag beantwoorden en wie 1 gooit moet tien keer op en neer springen óf een liedje zingen.

We begonnen wat onwennig, kort en bondig werden de eerste vragen beantwoord en na twee vragen ontspanden we allebei. Dit was éigenlijk héél leuk! De meeste vragen wílden we eigenlijk allebei wel beantwoorden en omdat we toch onze eigen regels hadden bedacht, mocht dat van ons.

Een boze pleegmoeder

Toen onze bozige jongen een boze pleegmoeder na moest doen van één van de kaarten, was er van het bozige niets meer terug te vinden en moesten we allebei hardop lachen. We deelden, openden ons hart en leven voor elkaar. Ook ikzelf deelde échte gevoelens, praatte voor het eerst met hem over mijn ongewenste kinderloosheid en er ging een wereld voor hem open. Oók ik heb niet alles wat ik wil hebben, ook ik ben soms jaloers, verdrietig of boos.

Gesprekken begonnen te komen en de dobbelsteen bleef stil liggen terwijl we de ene na de andere vraag beantwoorden. We hebben ze niet alle 50 gedaan, dat is wel erg veel. Maar wat een ingewikkelde en ongemakkelijke middag had kunnen zijn, werd totaal onverwacht een middag van verbinding en verdieping. Een connectie die er al een paar weken niet meer was werd opnieuw gelegd, we lachten samen en zagen elkaars tranen.

Bijzonder spel

Hoewel ik het zelf geen spel zou noemen, is dit blikken doosje nu één van mijn favoriete tools! Al twee keer heb ik tijdens een maaltijd één van de kaarten erbij gepakt. Een gespreksstarter, aanknopingspunt. Onze pleegzoon wilde het spelen met een vriendinnetje, ik bleef erbij in de buurt en ik hoorde ze praten over wonen in een gezin dat niet voelt als thuis. Het vriendinnetje vertelde uit het niets over gepest worden en onze pleegzoon luisterde en zág haar!

Of ik het aan zou raden dit spel? Absoluut! Ik zou zeggen zorg ervoor dat iedere pleegzorginstelling en iedere voogd het ter beschikking heeft. Het kan moeilijke momenten opklaren, het kan de angel eruit halen en zorgen voor meer ontspannenheid. Als je doel verbinden en verdiepen is, dan wil je dit spel!

Kopen?

Je kunt het spel kopen bij de makers Maya Lievegoed en Judith Zijtregtop op humints.com

Dit artikel is niet gesponsord, ik heb het spel zélf gekocht en dit is mijn mening.

Volgen en delen

Geef een reactie