Ginny Moon heeft gelijk – Benjamin Ludwig

Boeken

Misschien niet in één adem, maar in minder dan een week heb ik dit boek, achter elkaar uitgelezen. Het boek hield me van het begin tot het eind geboeid en ik vond het spannend, indrukwekkend, verhelderend, bijzonder en ben erg blij dat ik het gelezen heb!

Het boek is geschreven vanuit de persoon Ginny, een 14 jarig pleegkind dat inmiddels geadopteerd is zoals dat gaat in Amerika. Pleegkinderen die niet terug kunnen naar hun biologische ouders worden daar geadopteerd. Het boek beschrijft al haar gedachtes en dat is enorm bijzonder! Ik heb er om eerlijk te zijn best veel van geleerd! Bijv hoe het is om diep in je hoofd te zakken, zo diep in gedachten verwikkeld te zijn dat je de buitenwereld niet meer hoort. Hoe je niet meer dan één vraag tegelijk aan kunt en hoe ingewikkeld de normale spreekwijze kan zijn als je autisme hebt.

In het boek worden ingewikkelde thema’s aangehaald als ongewilde kinderloosheid, hechtingsproblematiek, kindermishandeling, verwaarlozing, adoptie, ergens of nergens bijhoren en leven, ziekte, geboorte en dood. Al die dingen komen aan bod, zonder depressief of zwaar te zijn. Het boek leest makkelijk en is moeilijk weg te leggen. Nog één bladzijde….

De schrijver heeft het boek gebaseerd op zijn eigen ervaring als pleegouder/adoptieouder en dat merk je. Het boek is niet geschreven vanuit ideologie of met wijsheid en voorbeelden uit boeken. De harde realiteit wordt beschreven, soms is het helemaal niet makkelijk om te houden van een kind dat niet bij je is opgegroeid, soms is onvoorwaardelijkheid voorwaardelijk…

Het verhaal verteld dat Ginny nu ze na verschillende omzwervingen eindelijk een thuis heeft gevonden, een liefdevolle vader en moeder heeft die voor haar willen zorgen. Maar Ginny kan het verleden niet loslaten, ze blijft de hang naar haar biologische gezin houden en zoekt haar moeder ondanks dat het haar alles kan kosten wat ze heeft. Ze zoekt op alle mogelijke manieren ondanks het gevaar van haar verleden en de grote waarde van wat ze kwijt kan raken in het heden.

Ik zal het plot van het boek niet verklappen, maar als je houdt van lezen, zou ik dit boek zéker aanraden! Voor mij als pleegouder heeft het extra waarde omdat ik voor heel even in het hoofd van een adoptiekind kon kruipen. Heel even kon ik zien en lezen hoe het is om autisme te hebben en hoe de hang naar je biologische familie zó sterk kan zijn dat het je alles mag kosten. Het bevestigd me in onze keuze om als pleegouders altijd biologische familie belangrijk te vinden en het contact met hen te bevorderen, stimuleren en versterken.

Het boek heeft me behalve enorm vermaakt, écht iets geleerd en ik denk dat het een boek is dat ik me over jaren nog zal herinneren.

Via deze link kun je het boek online kopen. Natuurlijk kun je het ook in je eigen boekhandel halen of lenen in de bibliotheek.

Volgen en delen

Geef een reactie