Hieperdepiep hoera?

Vandaag is de verjaardag van een jong jongetje, hij wordt vandaag een jaar of acht. Zeker weten doe ik zijn leeftijd niet en ik heb hem nog nooit in het echt gezien. Toch ga ik straks potjes klei, een auto en knutselspulletjes inpakken in mooi papier en ga ik met onze (pleeg)kinderen naar hem toe. We bellen aan, zetten de cadeautjes op de stoep en zullen bij het hek van haar thuis voor hem zingen… Waarschijnlijk “Happy Birthday” want dat is het lievelingsliedje van onze pleegdochter op het moment.

Tradities en gewoontes

Vandaag zijn mijn gedachten bij dit kind, een jongetje dat ik niet ken en dat ik nog nooit heb gezien. Hij is een pleegkind sinds een paar weken, woont in een pleeggezin en heeft zijn familie niet meer gezien in verband met de strenge coronamaatregelen. Dit jongetje is vandaag jarig. Een verjaardag is voor kinderen zó belangrijk, dé dag in het jaar die speciaal voor jou is! Ieder gezin heeft zijn eigen tradities en gewoontes, ontbijt in bed, taart in bed, samen slingers ophangen of beneden verrast worden met een totaal versierde woonkamer. De één eet iedere verjaardag frietjes of pizza en de ander mag op zijn verjaardag het avondeten kiezen. Vrienden en familie komen langs met cadeautjes en eten een stukje al dan niet zelfgemaakte taart en de postbode brengt kaartjes van de familie die te ver weg woont of die in het weekend pas komt om de verjaardag te vieren.

De nachtjes voor een verjaardag worden vaak afgeteld, afstreepkalenders worden gemaakt en natuurlijk ook verlanglijstjes. Het idee aan de cadeautjes die je op je verjaardag zult krijgen zorgen er vaak voor dat er de avond van te voren slecht ingeslapen wordt, wat een spanning en voorpret! Welke vriendjes zul je uitnodigen voor je feestje, welke kleren doe je aan (ik kreeg als kind zelfs nieuwe kleren voor op mijn verjaardag!) en wat ga je trakteren in de klas? Een bijzondere dag, helemaal alleen voor jou, geweldig!

Jarig zijn in een nieuw pleeggezin

En dan dit jongetje, nog maar pas in het nieuwe gezin. Alles is anders, de geuren zijn anders, de geluiden en de gewoontes… Zal hij zelf nog weten wat de tradities rondom een verjaardag bij hem thuis waren? Werden verjaardagen uberhaupt gevierd? Jarig zijn zonder papa en mama, jarig zijn zonder je eigen familie om je heen, zonder vertrouwdheid en het enthousiasme van vriendjes en vriendinnetjes. Geen kaartjes verwacht en geen visite die staat te trappelen om de langverwachtte taart te proeven…

Ik denk terug aan de allereerste verjaardag van een pleegkind in ons gezin, aan hoe ingewikkeld ik het vond en hoe moeilijk het is om je aan te sluiten bij een kind wat je eigenlijk nog niet kent. Een kind met een enorme rugzak en een onzichtbaar verdriet, een kind dat alles is verloren wat hij of zij is gekend maar wat wel eindelijk veilig is… Die veiligheid is relatief want wie verzekert het kind dat het op dit nieuwe plekje mag en kan blijven? Wat zal de toekomst brengen en wie weet of de volgende keer dat de deurbel gaat het iemand is met een cadeautje of iemand die je weer op komt halen, vreemde mensen die je in de auto stoppen en afzetten bij weer een nieuw gezin…

Feestelijk?

Als pleegmoeder voelde ik me op die verjaardag zó tekortschieten… Ik wilde vader én moeder zijn, ik wilde het perfecte gezin zijn en de perfecte verjaardag organiseren. Maar hoe vier je een verjaardag zonder vriendjes en vriendinnentjes? Hoe voel je je feestelijk zonder de mensen om je heen die je het allerliefst om je heen zou willen hebben? En hoe creëer je als pleegmoeder een feestelijke dag terwijl het verdriet van de uithuisplaatsing nog vers en onverwerkt is?

Inmiddels heb ik geleerd om een verjaardag aan te passen aan waar het pleegkindje staat… Ik kan een kind nog zó graag een supertof partijtje willen geven met tien kinderen, lasergamen, frietjes eten en nog een film, maar als het kind daar helemaal niet aan toe is, wie doe je er dan een plezier mee?

Daarnaast is het super lastig los te koppelen wat je zelf graag wilt geven aan wat het kind aan kan en waar het is qua ontwikkeling. Vorige zomer gaven wij een feestje voor een 11 jarige jongen, hij mocht alles helemaal zelf beslissen en waar ik dacht aan robotthema’s, speurtochten en bioscoopfeest, koos hij ervoor om drie meisje uit te nodigen tussen de 3 en 6 jaar oud. Ze versierden een cakeje met slagroom en hagelslag, speelden in de tuin en aten een pannenkoek. Dat was het feestje en die avond in bed vertelde hij me dat het zijn allerbeste feestje ooit was geweest. Nog steeds, bijna een jaar later heeft hij het over die dag, die dag speciaal voor hem!

Verjaardag van een pleegkind…

Voor pleegouders zijn de verjaardagen van hun pleegkinderen niet altijd makkelijk, wie nodig je uit? Kun je van de mensen om je heen, je eigen cirkel, verwachten dat ze een cadeautje kopen voor jouw pleegkind? Wat kan het kind aan? Krijgt het door visite juist extra spanning? Lukt het om de spanning van cadeautjes aan te kunnen? Voelt het zich alleen als er heel weinig mensen komen of ben jij het vooral die teleurgesteld is?

Dus ken jij pleegouders? Vraag naar de verjaardagen van de pleegkinderen in hun gezin, vráág of je iets kunt betekenen!! Een kaartje in de bus, een cadeautje op de stoep of misschien zonder een cadeautje een taartje komen eten, soms is iets kleins, een teken dat er aan jou en je gezin gedacht wordt, zó bijzonder en fijn! Feliciteer de pleegouders met hun pleegkind, vraag naar de dag en vraag naar het gevoel van de pleegouder. Soms is zo’n bijzondere dag één van de dagen waarop je de hele dag met het gevoel van de biologische ouders loopt bijvoorbeeld. De hele dag probeer je feestelijk te zijn en hoe fijn is het dan als iemand jou ziet en even vraagt, goh hoe gaat het eigenlijk met jou vandaag?

Gefeliciteerd!!

Ten slotte feliciteer ik vandaag een lieve pleegmoeder met haar prachtige pleegzoon, we brengen een cadeautje en hopen een klein beetje bij te kunnen dragen aan een fijne dag voor dit kind… Gefeliciteerd lieve jongen!!!

Hoe vier jij de verjaardag van jouw pleegkind?

Volgen en delen

2 comments

  • Oh zo lastig inderdaad! Hier een meisje dat deze week 3 jaar wordt. Wie nodig je uit, hoe betrek je biologische ouders erbij? Ze is aan het begin van de ‘corona tijd’ bij ons gekomen, dus onze eigen familie kent haar eigenlijk ook amper. Gelukkig is ze nog klein en heeft ze zelf vanwege haar totale achterstand nog geen idee wat jarig zijn betekent. Maar ik vind het moeilijk…

    • En toch wil je haar ook een fijne derde verjaardag geven… Ingewikkeld, zéker in deze tijd! Fijne verjaardag alvast, ik hoop dat ze zal genieten ❤

Geef een reactie