Hijltje – een portret van een pleegmoeder

Film, Meer...

Boeken, blogs, dagboeken, romans, studieboeken, tijdschriften en folders, er is met de jaren enorm veel te lezen gekomen voor pleegouders en aspirant pleegouders. Als je pleegouder bent of wilt worden is het heerlijk om te lezen hoe het er bij andere gezinnen aan toe gaat, herkenning is goud waard. Of je het wilt of niet, in pleeggezinnen spelen andere dingen dan in andere gezinnen. Als je alleen al kijkt naar de hoeveelheid betrokken mensen bij de opvoeding, het bestaan en de betrokkenheid van biologische ouders en familie en de specifieke problematiek van pleegkinderen… Herkenning vinden alleen kan soms al helend en geruststellend werken als je in een situatie zit waarin je even het gevoel hebt dat alleen in jouw gezin deze obstakels voorkomen.

Ook als je eenmaal besloten hebt om pleegouder te gaan worden of als je speelt met het idee is het heerlijk om te lezen over pleegouderschap, over gezinnen die het avontuur al aangegaan zijn. Naast al het materiaal dat er te vinden is om te lezen, kwam ik deze week toevallig de documentaire van Omroep West over pleegmoeder Hijltje tegen. Mijn interesse was meteen gewekt want tja, pleegzorg…

Pleeggezin van Hijltje

Documentairemaker Erik Kooyman heeft om deze documentaire te maken, vier maanden meegedraaid in het bijzondere pleeggezin van Hijltje. De documentaire is ter gelegenheid van de week van de pleegzorg 2019 uitgezonden op omroep West. Eigenlijk heel jammer dat het daarbij gebleven is, deze documentaire verdient het om landelijk gezien te worden. Erik vertelt het verhaal van het gezin van Hijltje, een pleegmoeder die oorspronkelijk met haar toenmalige man begon als pleegouders. Het gezin is groot en gemêleerd, biologische kinderen, adoptiekinderen, pleegkinderen, kleinkinderen, het is een mooi beeld.

Vele gezichten van pleegzorg

Door middel van de persoonlijke verhalen van de kinderen zie je in de korte film de vele gezichten van pleegzorg. Sommige pleegkinderen zijn vanaf hun geboorte bij Hijltje, andere kinderen kwamen pas later, kinderen zijn gebleven en anderen gingen weer terug naar hun biologische ouders. Het jongste pleegkind van Hijltje , een vierjarig meisje dat vanaf babyzijn bij Hijltje heeft gewoond, gaat in de documentaire terugverhuizen naar haar biologische moeder. Heel fijn om dit positieve verhaal verteld te zien, prachtig om de samenwerking tussen biologische ouders en pleegmoeder te zien. De veiligheid die naar het meisje uitgestraald word, het samen houden van en zorgen voor een meisje dat nu weer bij haar biologische mama mag gaan wonen.

Hoewel de toon van de korte film positief en mooi is, is het niet allemaal vrede en confetti. Zo zetten de oudste kinderen vraagtekens bij het feit of Hijltje op haar leeftijd nog nieuwe perspectiefplaatsingen zou moeten ‘nemen’ en is één van de kinderen heel eerlijk over het niet altijd makkelijk zijn van de diversiteit en verschillende achtergronden binnen één gezin. Eerlijk, oprecht en een prachtig document. Hijltje heeft een prachtig gezin opgebouwd en wat bijzonder om te zien dan een van de dochters van Hijltje, ook pleegmoeder is geworden!

Mijn mening

Als je het mij vraagt is dit zéker het kijken waard! Een bijzonder inkijkje in een prachtig gezin, een inkijkje in pleegzorg zoals je die niet vaak krijgt. Ik weet niet hoe lang Omroep West de documentaire nog online laat staan, dus ik zou zeggen snel kijken!

Toch heb ik ook een minpuntje, niks groots gewoon jammer… Aan het einde van de documentaire wordt er genoemd dat er in Nederland op dit moment ruim 20000 kinderen in pleeggezinnen wonen en dat er jaarlijks 3000 nieuwe pleeggezinnen nodig zijn om de kinderen te kunnen matchen. Heel jammer dat er dan niet kort in beeld komt hoe je als je erover nadenkt om zelf pleegouder te worden, je dat aan kunt pakken of waar je terecht kunt. Een korte link of vermelding van een pleegzorgorganisatie waren al mooi geweest…

Aanrader!

Maar goed, al met al een échte aanrader en via deze link kun je zelf de documentaire kijken!

Volgen en delen

Geef een reactie