Je hoeft niet te kiezen – Nieske Selles-ten Brinke

Boeken

De ondertitel van het boek zegt “Prentenpraatboek over wonen in een pleeggezin” en toen ik het bestelde wist ik niet goed wat ik kon verwachten. Een prentenpraatboek? Eenmaal het boek in handen was ik om, dít boek wordt bij ons thuis regelmatig bovenaan de boekenstapel gelegd om het gesprek over pleegkind zijn ter sprake te houden, want wat is het belangrijk voor pleegkinderen om te mogen zijn wie ze zijn!

Mooi boek

Het is een mooi boek, hardcover met prachtige, sprekende tekeningen van Marieke ten Berge. Het boek bevat een aantal korte verhalen over Lieke, een jong meisje dat bij haar moeder uit huis moet en in een pleeggezin gaat wonen. De verhalen zijn kort en er zijn veel plaatjes om het verhaal te illustreren. Het verhaal gaat over een meisje dat haar eigen moeder en vader kent en zich kan herinneren dat het daar thuis heeft gewoond. Maar als een kindje vanuit de buik in het pleeggezin is komen wonen, kan het boekje ook heel goed gebruikt worden. Thema’s als buikmama en pleegmama, erbij horen, niet hoeven kiezen zijn op alle pleegkinderen van toepassing.

De verhaaltjes zijn kort en duidelijk en eindigen met een vraag, zoals bijv aan wie zou jij je pasfoto’s willen geven? Prikkelende vragen die kinderen van verschillende leeftijden op hun eigen manier kunnen beantwoorden en tot nadenken en gesprek aanzetten.

Dit boek hoor thuis in ieder pleeggezin!

Als conclusie kan ik heel kort zijn, dit boek hoort thuis in ieder pleeggezin! Wat is het belangrijk voor kinderen om ‘normaal’ te zijn en wat is het fijn als er een soortgelijk verhaal als het jouwe in een boek beschreven staat! Om zelf te lezen met je pleegpapa en pleegmama, maar misschien ook om aan opas en omas te laten lezen, met neefjes en nichtjes te lezen of in voorbereiding op de komst van een pleegkindje te lezen met biologische kinderen die al in een toekomstig pleeggezin wonen.

Het boek heeft mij ook een idee gegeven voor onze pleegzoon. Hij heeft het op het moment moeilijk met waar hij bij hoort. Hoort hij bij zijn biologische gezin óf hoort hij bij ons? In het boek maakt de pleegpapa van Lieke een foto van haar met haar buikmama én haar pleegmama. Ze hóeft niet te kiezen. Hoe prachtig is die gedachte, hoe geruststellend voor Lieke…

Via deze link kun je het boek online kopen. Natuurlijk kun je het ook in je eigen boekhandel halen of lenen in de bibliotheek.

*edit* Dit boek is uitverkocht, zowel op bol.com als op andere websites waar ik heb gezocht. Proberen via de bibliotheek dus. Daarnaast weet ik dat veel pleegzorgorganisaties het in huis hebben om uit te lenen of kun je het misschien bij een collega pleegouder lenen?

Op de website van Nieske zelf kun je nog een heel mooie kleurplaat bij het boek downloaden.

Volgen en delen

2 comments

  • De meest belangrijke conclusie om aan ieder pleegkind mee te geven; je hoeft niet te kiezen! Je kunt van meer ouders houden zonder dat je je daar schuldig of verscheurd door hoeft te voelen. Het is niet een wedstrijd! Het is wat het is…

    Wilde het toch even kwijt… 😉

Geef een reactie