Kim woont eigenlijk liever thuis – Hijltje Vink

Een klein en vrolijk prentenboekje met best een heftige titel. Ik weet niet of ik het boekje in de bieb op zou pakken als ik niet als pleegmoeder nogal actief op zoek was naar kinderboeken over pleegzorg. De titel zou mij denk ik een beetje afschrikken?

Kim is het meisje waar dit boekje over gaan, we leren haar kennen terwijl ze nog bij haar vader en moeder woont. Het gaat niet goed met Kim en haar vader en moeder, haar vader gebruikt te vaak sterkte drank en haar mama is steeds weg. Er wordt geen eten gemaakt, haar kleren worden niet gewassen en er wordt niet opgeruimd. Als op een dag het eten op is, huilt Kim dikke tranen…

Op school

De juf van Kim heeft door dat het niet goed gaat met Kim en zo komt er een maatschappelijk werker in beeld. Het proces van in een pleeggezin gaan wonen, wordt in duidelijke woorden kort uitgelegd. Papa en mama blijven de papa en mama van Kim, maar ze gaat een tijdje ergens anders wonen.

Kim wordt door de maatschappelijk werker naar het gezin van Jop gebracht. Na een korte wenperiode woont Kim plotseling in het gezin van Jop, zijn vader en zijn moeder. Het boekje beschrijft de gevoelens van Kim én van Jop op een prachtige manier. Ons meisje van vier kreeg tranen in haar ogen bij sommige stukken….

Alles anders en nieuw

Kim moet naar een nieuwe school en dat is natuurlijk spannend. Jop vindt het verschrikkelijk ingewikkeld ineens zo’n zusje terwijl hij eigenlijk een broer had gewild. Ook voor de ouders is het niet altijd makkelijk en zo neemt die prentenboek je mee op reis in pleegzorgland.

Kim vindt het uiteindelijk eigenlijk best heel leuk bij Jop, maar ze zou liever thuis wonen. Ze mist haar eigen papa en mama en dat is in het boek beschreven én te voelen. Heel knap gedaan.

Kleuters

Dit boekje is uitermate geschikt om voor te lezen aan kleuters vanaf een jaar of 4/4,5. Het boekje nodigt niet meteen uit tot gesprek, maar als je wilt praten kun je over allerlei dingen praten. Verslaving, verwaarlozing, uit huis plaatsing, pleegzorg, pleeggezin, eigen kinderen in pleeggezinnen, loyaliteit, het boekje gaat ingewikkelde thema’s niet uit de weg en dat maakt het boekje reëel zonder zwaar te worden…

Hoewel het boekje voor zover ik kon vinden, niet meer te koop is, zou ik het wel aanraden. Mocht je het ergens tegen komen neem het mee! Een boekje waarin pleegkinderen zich zullen herkennen, een boekje dat op een kinderlijke manier aan klassen of biologische kinderen die te maken krijgen met pleegzorg uitlegt wat pleegzorg eigenlijk is en hoe het in zijn werk gaat.

Herdruk?

Ik mis boeken over pleegkinderen in de Nederlandse bibliotheken en boekwinkels, van mij zou dit boekje in de herdruk mogen! 😊

Volgen en delen

4 comments

    • Wat mooi dat je me hierop wijst! Ik had de link naar de documentaire helemaal niet gelegd! Bedankt! 🙂 Ben je zelf ook pleegouder? Of betrokken bij pleegzorg?

      • Ha,
        Ik ben zelf ook pleegmoeder ja. We hebben ruim zeven jaar de zorg voor onze prachtige, maar zo beschadigde dochter. Vorig jaar daardoor zo ongeveer burn-out geraakt, dus je vragen naar hoe je goed voor jezelf zorgt, zijn voor mij heel herkenbaar. Het gaat nu beter – maar met vallen en opstaan. Ik herken veel in je blogs, lees je graag. Bedankt daarvoor!

Geef een reactie