Koning van de Jeugdzorg – Documentaire

Film, Meer...

Te vinden op Videoland is deze documentaire van regisseur Alaye van Empel-Anderemi. Het is een korte film van 22 minuten waarin je meeloopt met Michell Requena, koning van de jeugdzorg.

Michell heeft samen met zijn vrouw in Flevoland een gezinshuis waar op dit moment 22 kinderen wonen, hij vertelt hierover in de documentaire en neemt je mee in zijn leven. Het is kort deze documentaire, dus heel diep kan er niet op dingen ingegaan worden en dat vind ik persoonlijk erg jammer. Heel kort worden onderwerpen als uithuisplaatsing, doorplaatsing, gezinshuis, instellingen, hechtingsproblematiek, enz. aangetipt.

De bijzondere manier van met de kinderen omgaan is erg mooi om te zien. Michell noemt zichzelf een jongen van de straat en heeft op die manier een bijzonder ingang bij de jongeren die bij hem geplaatst worden. Sommige jongens vertellen in de documentaire wat ze van het wonen in dit gezinshuis vinden, je ziet een biologische moeder die op bezoek komt en een zorgbespreking. Ook zie je dat er leuke dingen gedaan worden, Michell gaat met alle kinderen een boottocht maken, superleuk natuurlijk.

Hoewel ikzelf heb genoten van deze documentaire, denk ik niet dat het je geeft wat je zoekt als je op zoek bent naar informatie over jeugdzorg of over wat nou precies een gezinshuis is. Als je zelf niets weet van de jeugdzorg in Nederland, krijg je niet meteen een kloppend beeld van hoe het er gemiddeld aan toe gaat, dingen worden niet heel erg belicht en dat vind ik wel jammer… Ik had graag diepgaandere interviews gezien met Michell, met de andere gezinshuisouders die werken binnen zijn gezinshuizen en ook met de jongeren.

Ik had graag meer gehoord over de kinderen, wat maakt dat ze in een gezinshuis komen en wat is hun ervaring met pleegzorg, maar misschien komt dat omdat ik vooral gericht ben op pleegzorg. Dus hoewel ik het een fijne documentaire vond om naar te kijken, zou ik hem niet meteen aanraden…

Volgen en delen

Geef een reactie