Mijn naam is Leon – Kit de Waal

Boeken

Als pleegmoeder is het soms gissen wat er in het hoofd van je pleegkind omgaat. Je inleven in dingen als een uithuisplaatsing, uit huis gehaald worden door bijv politie of andere soortgelijke gebeurtenissen, is vrijwel onmogelijk. Hoe en wat een pleegkind denkt, hoe lang dingen doorwerken en wat je daadwerkelijk bereikt met liefde, veiligheid en structuur, het is soms ongrijpbaar en niet te peilen.

Toen ik dit boek zag liggen wist ik dan ook meteen dat ik het wilde lezen. Mijn naam is Leon gaat over een negenjarige jongen die in het begin van het boek nog bij zijn moeder woont. Al vrij snel krijgt hij een broertje en hij is dolgelukkig met dit nieuwe leventje, zíjn broertje! Maar Leons moeder worstelt met zichzelf, het leven en verslaving, vanuit Leons perspectief lees je hoe ze ondergaat aan liefdesverdriet, depressie en verslaving. Ze is niet in staat om voor de jongens te zorgen en als ook de buurvrouw haar handen van het gezin trekt, is het Leon die op negenjarige leeftijd de zorg van zijn moeder en babybroertje op zich neemt.

Vanuit kinderperspectief neemt Leon ons mee in de angsten die hij uitstaat, de onzekerheid, de honger en de wanhoop als de luiers op zijn en hij zijn broertje Jake op een handdoek zijn behoefte laat doen. En dan is het niet langer te houden en worden Jake en Leon uit huis geplaatst.

Het hartverscheurende verdriet van het niet zien van zijn moeder, de hartverwarmende band die Leon met zijn broertje Jake heeft en de gebeurtenissen die volgen op de uithuisplaatsing het is zó goed beschreven! Tranen in mijn ogen, kippenvel op mijn armen en oprechte boosheid over hoe de dingen soms kunnen gaan, het is allemaal voorbij gekomen tijdens het lezen van dit boek.

Het wonen in een pleeggezin, omgaan met voogden en andere jeugdzorgwerkers, het gevoel te hebben dat je als kind buitenspel staat, eenzaamheid, angst, een donkere huid hebben, het zijn allemaal thema’s die voorbij komen in dit indrukwekkende boek.

Een prachtig boek om als pleegmoeder te lezen, voor iedereen wel maar speciaal ook voor pleegouders. De biologische band is zó sterk, prachtig hoe ook dit heel duidelijk naar voren komt in het boek. De kwetsbaarheid van moeder en Leons reactie op haar, de onvoorwaardelijke liefde en bewondering voor zijn moeder en de wreedheid van het scheiden van de twee broertjes, het is allemaal prachtig in woorden gevangen.

Via deze link kun je het boek online kopen. Natuurlijk kun je het ook in je eigen boekhandel halen of lenen in de bibliotheek.

Dit boek zal mij nog lang bijblijven! Prachtig, indrukwekkend en hartverscheurend…

Volgen en delen

Geef een reactie