Moederdag

Mijn blog

Mijn gedachten zijn bij alle vrouwen die bij de gedachte aan morgen volschieten, een brok in hun keel voelen en moeite hebben om te ademen… De vrouwen die morgen zo graag hun eerste moederdag gevierd zouden hebben, maar ook dit jaar mag het (nog) niet zo zijn… Dat verdriet was mijn verdriet, ik weet het nog zo goed ook al is het niet meer voor te stellen met ons drukke gezin…

Moederdag 2014 was voor mij het allerergst, hopeloos, eenzaam, leeg en moegestreden; kinderloos met een hoofdletter… Als morgen jouw allerergste moederdag is, wees dan lief voor jezelf, dit verdriet is zó enorm echt!!! Wees open naar de mensen dichtbij en geef ze de kans om je te steunen… Ook al maakt het je niet ineens moeder, je bent in ieder geval op dat moment iets minder eenzaam… Huil als je zin hebt om te huilen en eet chocola als jou dat helpt. Maandag is deze dag weer voorbij, kun je weer stoer zijn en aan je lijn denken, maar deze moederdag mag je extra lief zijn voor jou!

Onzichtbaar verdriet…

Ook de moeders die een kind verloren, in de buik of daarna. Moeders waarvan hun kind uit huis is geplaatst of de moeders die hun kind afstonden ter adoptie. Moeders die door ruzie hun kind niet meer zien of waar het contact om wat voor reden dan ook is verwaterd… Voor de moederloze moeders, de kinderen zonder moeder… Moederdag is niet voor iedereen een fijne dag, voor veel mensen is het een dag met een onzichtbaar verdriet. Onzichtbaar voor de mensen om hen heen, soms zelfs voor de partner!

Kijk dit jaar eens om je heen, heb jij iemand in jouw omgeving voor wie moederdag misschien helemaal geen leuke en vrolijke dag is? Laat weten dat je aan haar denkt! Stuur eens onverwacht een bosje bloemen, een kaartje of gewoon een whatsappje!

Mijn moederdag

Inmiddels is mijn leven veranderd, ik ben pleegmama en heb een gevuld gezin. Onze armen zijn niet leeg meer en daar ben ik waanzinnig dankbaar voor… Toch moet ik eerlijk zeggen dat het plekje in mijn buik dat is leeg gebleven, ieder jaar rond moederdag tóch een beetje pijn doet. Al heel snel vergeet ik dat als ik kijk naar de prachtige knutsels, het ontbijt en die lieve snoetjes. Toch denk ik ook ieder jaar op die bijzondere dag voor mama’s, de hele dag aan de andere mama’s. Onze kinderen hebben allemaal een eigen buikmama en ook die mama’s vullen mijn gedachtes op moederdag… Het verdriet, de leegte en het gemis moet juist op deze dag groot zijn en dat ontgaat mij niet… Sommige mensen vinden moederdag commerciele onzin, andere mensen vinden het een zwarte dag door hun eigen verhaal… Ik vind moederdag een mooie dag om te vieren dat ik mama mag zijn, dat ik mag zorgen voor deze prachtige kinderen die mij mama noemen! Ik geniet van de extra aandacht, vind het heerlijk dat er extra voor mij gezorgd wordt en geef me er graag aan over…

Wat betekend moederdag voor jou?

Volgen en delen

2 comments

Geef een reactie