Ons kind was nooit jarig…

Mijn blog

In de maand januari heeft PostNL een actie voor de stichting Jarige Job en telkens als ik er reclame van hoor of zie, raakt het mij diep in mijn hart. Natuurlijk is het prachtig dat PostNL dit doet, een prachtige stichting die alle hulp verdient van de mensen die kunnen geven. Maar wat me écht raakt is dat ons kind, onze pleegzoon één van de meer dan 60 000 kinderen was, één van de kinderen die geen verjaardag vierden. Een kind zonder verjaardag…

Jarig zijn als kind

Als kind leefde ik weken toe naar mijn verjaardag, maakte ellenlange verlanglijsten in mijn allermooiste schrijfletters, knipte en plakte en kleurde. Samen met mijn moeder bedacht ik wat we gingen doen tijdens het kinderfeestje, maakten we prachtige uitnodigingen en bedachten welke taart er zou komen. De avond voor mijn grote dag zeiden mijn ouders steevast: “Als je vroeg naar bed gaat ben je sneller jarig”, ik begreep daar nooit iets van en vond die laatste nacht altijd superlang duren. Als het dan eindelijk zover was, was ik op de dag zelf heel vroeg wakker, op m’n tenen ging ik naar de wc want ‘ze’ mochten niet weten dat ik wakker was. Daarna stilletjes onder de deken liggen wachten tot het ontbijt op bed zou worden gebracht door het hele gezin.

Kruimels in bed, onzinnig veel ballonnen, ontbijten met warme broodjes en ‘smiddags thee en taart. Ik heb veel herinneringen aan mijn verjaardagen als kind, m’n eerste nieuwe fiets, een hele grote vloerpuzzel van Mickey mouse en toen ik zeven of acht werd een zwangere Barbie. Ook m’n kinderfeestjes vond ik altijd geweldig!!! Eén keer organiseerde mijn moeder op mijn feestje een pannenkoek-eetwedstrijd, ze heeft het er nog over dat ze maar bleef bakken en wij maar eten…  

Spelletjes in de achtertuin, patat met mayo-figuren op tafel, alle kinderen van de klas uitnodigen (makkelijk als je in een groep van zes kinderen zit) en samen de hele middag spelen, op onze manier feesten tot we erbij neervielen. En natuurlijk werd iedereen thuisgebracht, samen in de kofferbak…

Vriendinnen kregen kinderen en verjaardagen werden groter en groter. Eerste verjaardagen veranderden in cakesmash evenementen, kinderverjaardagen veranderden van patat op tafel en spijkerpoepen in de tuin naar zwemfeestjes met discoballen of bowlen met een kudde kinderen. Uitnodigingen zijn van knip en plak knutselwerkjes veranderd in ontworpen en gedrukte fotokaarten en feestjes zonder thema zijn steeds meer een unicum… Maar wat er ook veranderd is de afgelopen jaren, dat een verjáárdag voor een kind superbelangrijk is, blijft. Dat zal altijd blijven!

Jouw dag…

Eén dag per jaar sta jij in het zonnetje, ben jij het belangrijkst. Mag jij een vriendje kiezen om de klassen mee rond te gaan, mag je trakteren en krijg je een door juf geknutselde verjaardagshoed. Papa en mama hebben cadeautjes voor je gekocht, het huis is versierd en je mag kiezen wat je ‘savonds gaat eten. Die dag kan niemand je afpakken! Of, tenminste… Dat is wat ik altijd dacht…

Onze pleegzoon

Ons kind, onze pleegzoon was één van de duizenden kinderen die geen feestje geven, niemand uit mogen nodigen en geen traktaties mee nemen naar school. Als ik eraan denk stromen de tranen over mijn wangen en kan ik me niet eens voorstellen hóe dat moet voelen als kind. Natuurlijk weet je dat het bij jou thuis anders is dan bij de andere kinderen, maar dat je eigen verjaardag niet bestaat… Ook Sinterklaas wist niet waar hij woonde vertelde hij mij, het stille verdriet van al die kinderen, gewoon bij ons om de hoek, in ons rijke land!!!

Stichting Jarige Job vindt dit onacceptabel en jij kunt gezinnen of kinderen die het zo hard nodig hebben, opgeven. Dus bij deze een oproep voor onder andere alle juffen en meesters van ons land, ik denk dat zij hier een echt verschil kunnen maken. Geef de kinderen die het nodig hebben op!! Stichting Jarige Job zal dan een grote doos bezorgen met alle dingen die nodig zijn voor een écht verjaardagsfeestje! Incl cadeautjes en taart! Een fantastisch doel!

Hele maand januari

Na de drukke feestmaand december spelen in januari de kinderen met hun sinterklaas- en kerstcadeautjes, de overvloed is in het licht van deze verjaardagloze kinderen, extra confronterend. PostNL speelt hierop in met een actie die de hele maand januari duurt. Heb jij een nog nieuw cadeau (speelgoed) dat je wilt doneren? Dan kun je op de website van PostNL een gratis verzendlabel printen en het gratis versturen naar stichting Jarige Job. Dus wil jij de kinderen die nog nooit hun verjaardag hebben gevierd verrassen met een cadeau? Ga naar de site van PostNL voor de precieze regels (wat je wel en niet mag opsturen), koop in de winkel een doos vol cadeautjes en laat het gratis ophalen door PostNL of geef het af op een PostNL locatie.

Onze pleegzoon heeft hier inmiddels vijf verjaardagen gevierd en voor hem is zijn verjaardag één van de belangrijkste dagen in het jaar. Laten we er samen voor zorgen dat al die andere kinderen dit jaar ook een cadeautje krijgen op hun verjaardag!

Hoe vieren jullie verjaardagen van je kind?

Volgen en delen

3 comments

Geef een reactie