Saartje van Hasseln – Marloes Bakker

Een boek schrijven over pleegzorg of pleegkinderen is niet iets wat je zomaar doet. Pleegzorg is een wereld op zich, een wereld die je eigenlijk alleen leert kennen doordat je erin rolt… Een wereld van verdriet, beschadiging, voogden, rechtbanken, ingewikkelde gevoelens en échte mensen en gevoeligheden… Toen ik las dat Marloes dit boek geschreven had, was ik niet meteen razend enthousiast. Zo’n jong meisje, geen ervaring in pleegzorg maar erin gedoken en onderzoek gedaan… Kon dit een mooi boek worden waar je als pleegouder geen naar gevoel aan overhoudt?

Natuurlijk kon ik het boek niet in de winkel laten liggen en heb ik het meegenomen. Pleegkind in de knel is de ondertitel en dat zorgde bij mij voor enorm veel nieuwsgierigheid, waar zou dit verhaal naartoe gaan?

Wát een talent!

In één ruk heb ik het boek uitgelezen, ik kón het niet wegleggen! Applaus voor de jonge schrijfster, wát een talent!!! Het boek is heerlijk geschreven, leest makkelijk en ook op de moeilijke, verdrietige stukken lees je er makkelijk doorheen. Het verhaal loopt als een trein, verliest niet z’n geloofwaardigheid en doet recht aan pleegzorg. Wat een heerlijk verhaal om te lezen, wat een bijzondere invalshoek en wat een fijn inkijken van hoe het zou kunnen zijn voor het kind en de biologische kinderen van een pleegouder!

Het boek vertelt het verhaal van Saartje, een meisje dat aan het begin van het verhaal geplaatst wordt in haar vierde pleeggezin. Ze is het vertrouwen in een goede afloop verloren, hoe goed het ook lijkt te gaan, haar oncontroleerbare aanvallen lijken telkens te zorgen voor een breekpunt. Pleegouders houden van hun pleegkind, maar dat blijft voorwaardelijk is de ervaring van dit jonge en beschadigde meisje.

De geschiedenis van dit jonge meisje wordt niet in één keer op je gedropt als lezer, maar stukje bij beetje ontdek je het hartverscheurende verhaal. Uniek voor dit boek vind ik de verschillende perspectieven van waaruit het verhaal verteld wordt. Je kruipt niet alleen in het hoofd van Saartje, maar ook vanuit de pleegmoeder, biologische zoon en zelfs de biologische vader van Saartje lees je mee… Bijzonder en ongewoon. Wie krijgt nou de mogelijkheid om een verhaal van zoveel kanten mee te beleven?

Aanrader!!

Het verhaal is verdrietig, liefdevol, dramatisch, spannend, ingewikkeld, en bijzonder. Een absolute aanrader voor pleegouders, aspirant pleegouders en iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van pleegzorg. Een dramatisch verhaal met een bijzonder eind, niet dertien in een dozijn, verrassend en geweldig geschreven!

Via deze link kun je het boek online kopen. Natuurlijk kun je het ook in je eigen boekhandel halen of lenen in de bibliotheek.

Volgen en delen

One thought on “Saartje van Hasseln – Marloes Bakker

Geef een reactie