Stichting Het Vergeten Kind

Allerlei, Meer...

Al een aantal weken vult het straatbeeld zich met de hartenhuisjes, gele huisjes met daarin een roze hart geplakt van post-its. Bushokjes, bedrijven, etalages, woonhuizen en ook op de televisie, je ziet de huisjes overal. Maar wat zijn het eigenlijk voor huisjes en wáár staan ze voor?

Hartenhuis

Het hartenhuis is een huis met een hart en staat symbool voor een thuis vol liefde en warmte, een veilig thuis voor ieder kind dát is wat Het Vergeten Kind graag wil. Want hoewel de kinderen in Nederland gemiddeld gezien bij de gelukkigste kinderen van de wereld horen, zijn er in Nederland enorm veel kinderen die niet meer thuis kunnen wonen omdat het er niet veilig is. Omdat er niet goed voor ze gezorgd kan worden of omdat ze zelfs verwaarloosd of mishandeld worden.

Uithuisgeplaatste kinderen, kinderen die het thuis heel zwaar hebben, gevluchtte kinderen, stichting Het Vergeten Kind zet zich in voor de kinderen die onzichtbaar zijn. De kinderen die het allesbehalve makkelijk hebben in ons prachtige land met al zijn voorzieningen. Het hartenhuis is jaarlijks beelddrager van de campagne van Het Vergeten Kind met zoals ieder jaar aan het eind van januari, de week van Het Vergeten Kind.

Maar wát doet de stichting dan?

Voorheen heette Het Vergeten Kind de Guusje Nederhorst Foundation, sinds 2013 is de naam veranderd in Het Vergeten Kind. Sinds 2007 wil het vergeten kind de kwetsbare kinderen in Nederland een stem geven en dat doen ze op verschillende zichtbare en onzichtbare manieren. Jaarlijks is er een campagnemaand waar ze één onderwerp onder de aandacht bij het grote publiek én bij de regering willen brengen en in 2020 is dat de enorme wisseling in hulpverleners. Zo hebben sommige jongeren in twee jaar meer dan 40 hulpverleners gehad, wie kun je nog vertrouwen als iedereen die jou zogenaamd komt helpen, binnen twee maanden weer opstapt?

Naast het onder de aandacht brengen van onderwerpen en het doen van onderzoek naar deze onderwerpen, doen ze ook actief dingen voor de kwetsbare kinderen. Op de website kun je alles vinden wat ze precies doen, teveel om op te noemen eigenlijk: super!!!

Heppie weekenden en vakanties

Onze pleegzoon is één van de vergeten kinderen in Nederland, gelukkig is hij op dit moment veilig en warm in ons gezin, maar hij heeft dagelijks last van zijn trauma’s en hechtingsproblemen, kan daardoor niet normaal meeleven in onze maatschappij. Zo gaat hij bijvoorbeeld niet dagelijks naar school zoals andere kinderen van zijn leeftijd en kan hij niet zomaar lid worden van een sportclub. Hij is twee keer mee geweest met de Heppie weekenden, in het Heppie Hotel in Mierlo worden kinderen uitgenodigd voor een aantal weekenden waarin ze kind mogen zijn. De weekenden zijn goed begeleid en gevuld met leuke dingen zoals zwemmen, een dagje uit en favoriet van onze pleegzoon: skelteren!!

Tijdens deze weekenden is de begeleiding onderdeel van de groep, zo voelt dat voor de kinderen ook écht! Het allermooiste wat onze pleegzoon na twee weekenden zei vond ik: “op die weekenden hoor ik er écht bij, ze vinden me goed zoals ik ben! Ik wou dat iedereen zo’n heppie cursus kreeg dat ze alle kinderen goed genoeg vinden!” Het gevoel ergens bij te horen, het gevoel bijzonder op een goeie manier te zijn en een weekend lang alléén maar leuke dingen, dát geeft het vergeten kind aan deze kinderen!

Daarnaast doen ze nog heel veel dingen, ze leuken de saaie tuinen en locaties van opvanghuizen in Nederland op, nemen kinderen mee naar bijv de Efteling, hebben programma’s om talenten te benutten en nog veel meer!

Wil je helpen?

Wat jij kunt doen? Er zijn veel verschillende manieren om te helpen en de eerste en de meest voor de hand liggende optie is het worden van donateur. Maandelijks een zelf gekozen bedrag geven en daarmee actief meetellen als stem van de stichting. Ook eenmalige bedragen of zelfs een stuk van je erfenis kun je inzetten om te helpen.

Wil je op een andere manier helpen? Je kunt zelf een actie opzetten, zo heeft onze pleegzoon tijdens koningsdag muziek gemaakt met een zelfgemaakte spaarpot voor Het Vergeten Kind voor zich. Hij had superveel opgehaald! Je kunt met een hele school actie voeren, je kunt als bedrijf de stichting steunen, of je kunt lid worden van de nieuwsbrief en je handtekening zetten op de petities.

Zo groot als je wilt en zo klein als je wilt, alle kleine beetjes helpen en zijn van harte welkom!

De kinderen erbij betrekken

Als pleegouders vinden wij het belangrijk om onze kinderen voor te leven dat je om de mensen om je heen geeft, dat kan door geld over te maken, te collecteren, actie te voeren zoals op koningsdag, maar ook door een hartenhuis op te hangen en daarmee de aandacht van mensen te vestigen op een doel waar je voor staat.

Het Vergeten Kind is een belangrijk doel in ons gezin omdat voor ons deze kinderen een gezicht hebben, geen ver van ons bed show, maar persoonlijk en dichtbij. Dus behalve geld overmaken, een huis op ons raam plakken met de bekende post its, doen wij ook jaarlijks een creatieve activiteit met de kinderen om even ongedwongen stil te staan bij Het Vergeten Kind.

Een prachtig doel voor kinderen die zonder hulp overgeleverd zijn aan ‘het systeem’, onmisbaar dus in ons prachtige land!

Volgen en delen

One thought on “Stichting Het Vergeten Kind

Geef een reactie