Tracy Beaker I – Jacqueline Wilson

Boeken

Als meisje vond ik het al heerlijk om boeken te lezen en wat vond ik het geweldig om boeken te lezen over meisjes waar ik me mee kon vereenzelvigen. Kinderen die net als ik op de basisschool zaten of misschien net op het middelbare. Meisjes met vriendinnetjes, die gingen spelen, hielden van lezen, knutselen en buiten spelen en hun leven was dan natuurlijk altijd mooier, avontuurlijker, bijzonderder dan mijn eigen gewone leventje.

Al een tijd lang ben ik op zoek naar boeken waar pleegkinderen zich mee kunnen identificeren. Boeken voor jonge kinderen over een pleegkind zijn niet heel makkelijk te vinden, omdat pleegzorg of het zijn van pleegkind niet naar voren komt in de verschillende zoekfuncties… Maar een paar weken geleden stuitte ik min of meer per ongeluk op deze twee boeken geschreven voor Jacqueline Wilson, gaand over een meisje Tracy Beaker.

Het verhaal van Tracy Beaker

Het eerste van de twee boeken die in het Nederlands vertaald zijn, bevat het verhaal van Tracy Beaker. Zogenaamd geschreven door Tracy zelf die daar aan begonnen is omdat ze van haar juf de opdracht heeft gekregen om haar levensverhaal op te schrijven. De eerste regels zijn meteen goud waard als je het mij vraagt, ik vind ze zó geweldig dat ik het ga overschrijven: “ Ik ben Tracy Beaker. Dit boek gaat helemaal over mij. Het is een ongelofelijk hartverscheurend verhaal. Echt waar.”

Meteen val je met je neus in de boter en zo val je meteen middenin het verhaal. Het begin van het boek is opgezet als een soort vriendenboekje, vraag en antwoord over Tracy, haar leven en voorkeuren. Meteen kom je er als lezer achter dat Tracy niet meer bij haar geweldige mam woont, dat ze in pleeggezinnen heeft gewoond en dat ze nu in een kindertehuis woont. Een plek waar ze het liefst zo snel mogelijk weg wil.

Ik wil niet het hele verhaal uit de doeken doen, omdat het ook voor volwassen pleegouders leuk is om te lezen. Het boek gaat over het leven van Tracy in het tehuis, de kinderen waarmee ze haar leven deelt en de worsteling met haar eigen fantasie. Ze wíl zó graag geloven dat haar moeder een geweldige vrouw is die niets liever wil dan haar uit het kindertehuis ophalen, maar ze weet niet waar haar lieve dochter woont, ze kan haar niet vinden of woont tijdelijk in een ander land om een film op te nemen.

Hartverscheurend is het verhaal op sommige momenten zeker, grappig en vol liefde is het ook. Aan het eind van het boek krijgt het verhaal een bijzondere wending als een journaliste het kindertehuis bezoekt om over de kinderen die daar wonen te schrijven. Tracy wist al dat ze schrijfster wilde worden, dus ze wil deze Cam gráág ontmoeten…

Een mooi eind en goeie brug naar het tweede boek.

Via deze link kun je het boek online kopen. Natuurlijk kun je het ook in je eigen boekhandel halen of lenen in de bibliotheek.

Volgen en delen

One thought on “Tracy Beaker I – Jacqueline Wilson

  • Mooi dat er toch steeds meer boeken komen waarin de hoofdpersoon wat minder ‘standaard’ is. Heel goed ook voor pleegkinderen, als er boeken komen waarin ze zich kunnen herkennen.

Geef een reactie