Tweede kerstdag traditie

Tweede kerstdag traditie

Mijn blog

Tradities, als kind vond ik het maar een vervelend woord. Tradities hadden vaak te maken met lang stil zitten, een gestreste moeder en verplicht nieuwe kleren aan. Bij ons thuis in het gezin hadden tradities vaak te maken met de feestdagen en leek het er voor mij als kind op dat mijn ouders er eigenlijk ook niet echt voor hadden gekozen, het ging gewoon zoals het ging. Nieuwe kleren, alles moest perfect en volgens bepaalde regels, vaak was er familie aanwezig (wat ik dan wel weer gezellig vond) en ook dan praatten de moeders uren over de nieuwe kleding, al het werk dat ze verzet hadden en als kinderen mochten we vooral die nieuwe kleding niet vies maken.

Toen mijn man en ik gingen trouwen was ik vastbesloten dit totaal anders te doen, tradities horen plezier te geven! Tradities verhogen het wij-gevoel en kunnen vooral voor kinderen heel bijzonder en fijn zijn! Ik weet nog goed dat we bezig waren met het voorbereiden van onze trouwdag, ik geloof dat we het hadden over de gastenlijst en dat ik die dag aan mijn toekomstige man vroeg, welke tradities vind jij belangrijk en wil jij in je eigen gezin leven inblazen?

Inmiddels weet ik dat op dat moment hij nog wat moest wennen aan het idee een eigen gezin. Hij moest nog wennen aan het feit dat hij het studentenhuis waar hij jaren had gewoon zou verlaten voor een serieus grote mensenhuis en het praten over een gastenlijst was voldoende voor dat moment…

Toch hebben we het er later over gehad en gelukkig waren we het enorm eens: tradities zijn belangrijk, maar we willen ze zélf kiezen! Ze moeten geen overload aan stress geven, moeten vooral leuk zijn en we worden niet boos als kleding van kinderen vies wordt (die laatste had ik zelf toegevoegd) We gingen nadenken over tradities, wat willen we wel en wat willen we niet en zo zijn er verschillende tradities ons gezin en leven ingerold waar we erg van genieten, maar met stip op nummer één staat voor iedereen in ons gezin: tweede kerstdag!

Kerst betekend voor veel mensen vooral veel verplichtingen, agenda’s trekken en dagdelen verdelen over iedereen die iets van je wil. Meteen al hebben we besloten dat niet te doen, eerste kerstdag is voor familie en tweede kerstdag is voor ons gezin. Eerste kerstdag kleden we ons mooi aan, mooi op onze eigen manier dat mag een kersttrui, starwars-shirt of overhemd met vlinderstrikje zijn, als je je er zelf maar lekker, mooi en feestelijk in voelt. We genieten met volle teugen van onze familie, gaan samen naar de kerk, eten lekker en wandelen vaak nog een stukje. En als we dan op de terugweg in de auto naar huis zitten als gezin, kijken we samen uit naar de volgende dag: ónze dag!

Op tweede kerstdag halen we alle matrassen, kussens en dekens in het huis naar de woonkamer en daar maken we een heuse ligbioscoop. We maken lekkere hapjes, doen onze lekkerste pyjama aan en de hele dag kijken we samen films! Toen we net getrouwd waren betekende dag de hele dag grote mensen films en in de loop van de jaren is daar wel een flinke verandering in gekomen. Zo zaten we afgelopen tweede kerstdag Casper en Emma te kijken, met vijf gezinsleden die allemaal hun eigen hapjes hadden aangevraagd.

Geen ontbijt, lunch of avondeten, maar hapjes, hapjes, hapjes. Geen limiet op schermtijd, maar de hele dag films kijken onder de dekens: geweldig! Afgelopen kerst heb ik één hele film geslapen omdat ik zó enorm moe was en dat is ok… De baby kruipt rond, vindt het geweldig dat iedereen op de grond ligt en er de hele dag met hem geknuffeld wordt. Onze kleine meid heeft het denk ik dit jaar voor het eerst écht mee gekregen en vond het fantastisch! Vandaag vroeg ze me of we het binnenkort weer gaan doen, samen slapen op de grond en de hele dag tv kijken! Nog héél veel nachtjes, maar volgend jaar op tweede kerstdag komen de matrassen weer beneden en gaan we weer genieten van onze zélf bedachte traditie!

Welke tradities zijn er in jullie gezin? En is dat een bewuste keuze?

Volgen en delen

2 comments

Geef een reactie