Wie worden er pleegouder – Interview met een aspirant pleegmoeder

Interview

Een blog schrijven over mijn eigen leven als pleegmoeder, heerlijk van me afschrijven, frustraties delen en ook de mooie momenten. Meteen heb ik ook een fijne plek om al mijn verhalen te bewaren, want schrijven heb ik altijd al gedaan…

Maar is het niet leuk om van meer pleegouders te horen, meer verhalen te verzamelen om zo een completer beeld te laten zien van de pleegouders in Nederland. Want wie zijn dat, de pleegouders van Nederland? Hoe kom je erbij om pleegouder te worden en hoe gaat zo’n proces eigenlijk in zijn werk?

In dit eerste interview nemen we samen een kijkje in het leven van Marge. Dit is niet haar echte naam, Marge heeft haar vrienden en familie namelijk nog niet verteld dat zij en haar man nadenken over het worden van pleegouders…

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, waarom heb je ervoor gekozen om de zoektocht die jullie nu doormaken om te kijken of pleegzorg bij jullie zelf en je gezin past, niet te delen met vrienden en familie?

Dit is een hele persoonlijke zoektocht waar wij nog helemaal van aan het begin staan. Iedereen staat altijd klaar om zijn mening te geven en om elkaar te voorzien van de (des al niet ongevraagde) adviezen. Er zijn nog zoveel dingen die wij moeten uitzoeken voor wij beslissen er echt samen voor te gaan. Dit willen wij dan ook zonder druk van buitenaf doen. Als wij onze wens nu gaan uitspreken dan komen daar ook verwachtingen bij, mensen die er naar informeren en die misschien ook teleurgesteld zijn als wij toch de moeilijke beslissing nemen om er niet mee te gaan starten.

Verwacht je weerstand van bepaalde mensen?

Ja, maar ik weet niet of ik dit zeg uit angst voor weerstand of dat ze ons echt niet zullen begrijpen en steunen.

Ken je in je eigen omgeving pleegouders?

Wij hebben geen ervaring met pleegouders dicht om ons heen, wel heb ik ervaring met pleegzorg door dat een familielid tijdelijk bij pleegouders heeft gewoond. Ik was zelf toen ook nog een kind maar ik herinner mij dat ik het nooit vreemd vond maar interessant dat mijn neefje daar woonde.

Chaos in mijn hoofd en hart…

Mijn eigen ervaring is dat op het moment dat je bent begonnen met het zoeken van informatie en je interesse is gewekt, je heen en weer geslingers wordt van een euforische “we gaan dit doen!” tot een teleurgestelde “maar wat nou als we het niet kunnen?”… Hoe sta jij er op dit moment in?

Het is een  chaos in mijn hoofd en hart: mijn gedachten en vragen sprongen alle kanten op. Zoveel wisselende vragen en ook de geruststelling of onrust was heel wisselend. Angst voor het onbekende en toch nog die kriebel in mijn hart blijven houden. Daar heb ik ook voor gebeden, voor rust om een juiste beslissing te maken. Ik durfde eigenlijk niet te bidden voor kracht om deze beslissing te maken maar ik wou bidden voor kracht om dit te gaan doen. Maar ik moest eerlijker zijn vond ik, ik moest eerst maar eens durven eerlijk te zijn of dit echt iets is wat bij ons past, en dus ook nee durven te beslissen als dat beter is voor ons. 

Sinds wanneer heb je interesse in pleegzorg en hoe is dat er gekomen?

ik kan mij niet herinneren dat er een specifiek moment kwam. Zolang ik mij kan herinneren heb ik deze wens al.  Mijn man had deze wens niet zo zeer vanaf een eerder stadium in ons leven. Na de geboorte van 2 prachtige dochters hebben wij besloten  dat er hoogstwaarschijnlijk niet nog een 3e zwangerschap volgt omdat ik dat niet zie zitten.

Mark heeft verschillende collega’s gesproken die toevallig een pleegkindje hebben. Dit benoemde hij een keer thuis en toen kwam de kriebel weer in volle hevigheid terug. Voorzichtig heb ik geopperd dat we altijd eens vrijblijvend de informatie avond kunnen bezoeken. En zo geschiedde het dat wij in maart naar een informatie avond gaan en we er ondertussen af en toe ’s avonds in bed over praten.

Houdt het je erg bezig?

Mij wel, maar omdat ik weet dat dit een proces is wat je rustig ook eerst zelf moet uitzoeken of je er echt klaar voor bent, praat ik er niet heel veel over met mijn man. Hij moet zelf de ruimte krijgen om te ontdekken of hij dit wil en kan. We hebben het er over gehad dat het in mijn natuur zit om snel te gaan houden van kinderen, ook als ze gedrag laten zien wat niet zo gewoon/gewenst is. Hij vraagt zich soms af of hij dit ook kan; zomaar van een ander kind houden. Hij houdt natuurlijk heel veel van zijn eigen dochters en vanuit die onvoorwaardelijke liefde kan hij ook goed reageren op pre-puber gedrag bijvoorbeeld, maar hoe zit dat met een kindje waar je geen band mee hebt, ben je dan ook zo geduldig?  

Voorbereiding

Inmiddels hebben jullie je aangemeld voor een informatieavond over pleegzorg. Wat heb je tot nu toe verder gedaan om je voor te bereiden?

We hebben het informatiepakket van Pleegzorg Nederland aangevraagd maar nog niet ontvangen. Ik heb wel de website van A tot Z gelezen. Ook op social media zoek ik pleegouders op en volg ik de hashtag #pleegzorg.

Mark en Marge, enorm bedankt voor dit inkijkje in jullie leven. Enorm mooi om te zien hoe jullie samen deze beslissing zullen maken, hoe jullie hierin oog voor elkaar houden en geen overhaaste beslissingen willen nemen. Wij wensen jullie een hele fijne zoektocht, veel plezier op de informatieavond in maart en we horen graag wat uiteindelijk jullie beslissing is geworden.

Lees jij dit en denk je er ook wel eens over na om pleegouder te worden? Heb je geen idee wát het precies inhoudt en wat je zou moeten kunnen? Allereerst kun je natuurlijk het informatie pakket van Pleegzorg Nederland hier aanvragen. Verder kun je mij via DM op Instagram, mail of het contactformulier op deze website alles vragen en heb je een vraag of een opmerking voor Marge, dan kun je haar via mij bereiken.

Volgende keer in het interview een door de wol geverfde pleegouder.

Volgen en delen

One thought on “Wie worden er pleegouder – Interview met een aspirant pleegmoeder

Geef een reactie